De Noordroute


(klik op de kaart om te vergroten)
Route: Viphya mountains- Lake Malawi - Livingstonia - Nyika NP - Vwaza Game Reserve - Mzuzu, ± 920 km, 3 rustdagen
Type: vooral off-road, bagagevervoer, kamperen/guesthouses
Periode: 21 september - 8 oktober 2008 =18 dagen
Richtprijs: max 1025 Euro (bij 5 deelnemers, wordt minder naarmate er meer deelnemers zijn)
Deelnemers: minimaal 5, maximaal 8, + Liesbeth en Eveline als meefietsende gidsen

De Noordroute is een tocht voor off-road en klimliefhebbers. Hij voert door het dunbevolkte heuvelachtige noorden van Malawi, waar de wilde natuur op de voorgrond staat: de Viphya mountains, langs het Malawi meer en over het Nyika plateau naar het Vwaza marsh wildpark. Een deel van de route leidt ons over onverharde weggetjes en voetpaden echt ver weg van asfalt, het sterk rurale Malawiaanse land in. Dit soort paadjes zijn dynamisch, ze komen en gaan met het veranderende landschap. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we moeten improviseren als blijkt dat een route overgroeid is, of weggeslagen in het meest recente regenseizoen. Daarom nemen we op deze route tentjes en slaapspullen mee. Die gaan met de overige bagage en het eten in een volgauto. Let op: je moet zelf je kampeeruitrusting meebrengen naar Malawi.
Je lunch neem je mee op de fiets in een dagrugzakje of iets vergelijkbaars. Overigens zullen we de helft van de nachten wel in een guesthouse slapen. Eten doen we deels in guesthouses, deels zullen de Liesbeth, Eveline en de chauffeur koken.
Er zijn 3 dagen waarop je wat anders kunt doen dan fietsen: één aan het meer, één bij Livingstonia op de rand van de Rift Valley en één in een wildpark. Voor deze tocht is een MTB vereist. Een hard-tail is voldoende. Een meerdaagse MTB tocht is heel anders dan een intensieve rit in het weekend. Je gaat langzamer, maar moet het wel veel langer volhouden. Zorg daarom dat je echt een goed uithoudingsvermogen hebt voor deze route, en vooral dat je het leuk vindt om uren per dag op je fiets te zitten. Kijk voor meer informatie onder het kopje 'Praktische zaken'.

Van dag tot dag
Dag 1, Lilongwe – Luwawa, ± 35 km. We rijden met de auto naar de Viphya mountains waar we zullen kamperen bij Luwawa forest lodge, dat gelegen is aan de rand van een bos bij een stuwmeertje. ‘s Middags fietsen we een trail met een lokale gids.

Dag 2, Luwawa – Chikangawa, ± 40 km. De gids leidt ons over paadjes langs de bergrand met spectaculair uitzicht op het Malawi meer. We kamperen weer bij een forest lodge.

Dag 3 + 4, Chikangawa – Chintheche, ± 80 km. Op deze rit zien we duidelijk dat de Great Rift Valley bepalend is voor het landschap van Malawi. We dalen in twee dagen af over een onverharde weg vanaf de rand van de Grote Slenk naar het Malawi meer dat een diepe groef in de Rift vallei vult. Het meer beslaat een vijfde van de totale oppervlakte van Malawi en is het op drie na diepste ter wereld. Het heeft ‘s werelds meest gevarieerde aqua-ecosysteem, met ten minste 350 endemische soorten vis. De eerste nacht kamperen we aan de Luweye rivier, de tweede nacht op de Chintheche strip, dat bekend staat als het meest paradijselijke stuk strand van het meer, met wit zand en palmbomen.

Dag 5, Chintheche – Nkhata Bay, ± 40 km. Een makkelijke ochtend fietsen vandaag over vlak asfalt naar een van de weinige plekken op deze reis met een nachtleven. Vanmiddag en morgen is er tijd om wat anders te doen dan fietsen, bijv. snorkelen, duiken of kanoen. Of gewoon dolce far niente! We overnachten twee nachten in huisjes direct aan het water. Voor vanavond en morgen hebben we geen gezamelijke maaltijden geregeld, om je de gelegenheid te geven zelf de verschillende leuke plekken in Nkhata Bay uit te proberen.

Dag 6, Nkhata Bay.

Dag 7, Nkhata Bay – Ruarwe, ± 100 km. Met uitgeruste benen beginnen we aan de lange rit van vandaag naar het noorden. We steken de Kandoli mountains over en fietsen langs de kust verder naar Ruarwe- door de uitbater van het plaatstelijke guesthouse verbasterd tot “wherearewe”, en dat geeft uitstekend het gevoel weer van deze plek: ver weg van alles. Dit deel van de kust is ruig en ongerept en wordt door gebrek aan openbaar vervoer zelden bezocht door toeristen. We overnachten in het guesthouse.

Dag 8, Ruarwe – Chiweta, ± 50 km. We fietsen verder over voetpaadjes langs het meer, ingeklemd tussen bergen links van ons en rechts het meer met aan de overkant de heuvels van Tanzania. Bij Chiweta ontmoet de asfaltweg (en volgauto) ons weer en slaan we op het strand onze tentjes op.

Dag 9, Chiweta – Livingstonia, ± 50 km. Vandaag verlaten we het meer en klimmen we de rand van de Great Rift Valley weer op, over een steile weg met 20 haarspeldbochten. Deze weg is vaak in slechte staat. We overnachten twee keer in Lukwe ECO camp, vlakbij de spectaculaire Manchewe waterval. Leden van de Phoka stam gebruikten in de vorige eeuw de grotten achter de waterval om zich schuil te houden voor slavenhandelaren. Vanaf de veranda van je hout-met-rieten huisje heb je een uitzicht om te zoenen.

Dag 10, Livingstonia.
Voor wie wil een dagje rust en sightseeing. Lukwe ligt 5 km van het historische Livingstonia, de plek waar schotse missionarissen neerstreken na een aantal mislukte pogingen om missieposten te stichten aan het meer. Zij vernoemden het naar hun grote inspiratiebron David Livingstone. Het is een fascinerende plek, als een naar Afrika getransplanteerd stukje Schotland. Voor wie toch wil fietsen is er een leuke route naar het Chombe plateau.

Dag 11, Livingstonia – Rumphi, ± 105 km. Deze lange, maar mooie dag voert ons over een onverharde weg vlak langs de voet van het Nyika plateau door kleine dorpen. We overnachten in rondavels.

Dag 12, Rumphi – Nyika National Park, ± 110 km. Vandaag is de zwaarste van de hele rit: een klim van 1300 meter over een onverharde weg naar de top van het Nyika plateau. Is dat te ver, dan kun je meeliften in de truck. Met deze rit komen we in een heel ander landschap terecht, een hoogvlakte van rollende graslanden met hier en daar rotspartijen en dicht beboste valleien. Vanaf Nganda peak in het noorden zie je bij helder weer Lake Malawi, Tanzania en Zambia liggen. Deze wilde open natuur is een echt fietsmekka, en we blijven er dan ook een aantal dagen. Het is een van de weinige wildparken ter wereld dat je met de fiets mag verkennen, want er zitten geen grote roofdieren. Wel zebra’s, afrikaanse elanden, wrattenzijnen, kuddes roan antilopen en reedbucks. Rondom de rotsen vind je klipspringers, jakhalzen, duikertjes en hartebeesten. Nyika is ook bekend om z’n wilde bloemen, er groeien alleen al 200 verschillende soorten orchideëen.

Dag 13 + 14, Nyika plateau, ± 50 km per dag. We fietsen deze dagen een paar loops over jeep tracks en singletracks om het hele plateau te verkennen. We zoeken mooie plekken om ‘s avonds ons kamp op te slaan. Hier zijn weinig faciliteiten, we wassen met water uit de rivier.

Dag 15, Nyika NP – Vwaza Marsh Game Reserve, ± 105 km. We dalen weer af van het plateau richting het zuiden en en rijden naar het Vwaza wildpark. We overnachten in simpele huisjes vlakbij een meertje waar nijlpaarden leven en vaak olifanten komen drinken. Er zitten ook buffels, apen, waterbucks, impala, en vele andere soorten antiloop.

Dag 16, Vwaza Marsh. Vandaag is het mogelijk om met een gids op wandel safari te gaan. Deze gidsen weten verschrikkelijk veel van niet alleen de dieren in het park, maar ook de bomen, sporen en planten. Een mooie manier om te leren over de afrikaanse natuur. We sluiten ons verblijf in de bush af met een buitenbarbeque onder de sterrenhemel.

Dag 17, Vwaza Marsh – Mzuzu, ± 80 km. De laatste fietsdag. We rijden over een binnendoorroute naar Mzuzu, de hoofdstad van het noorden. Niet echt bright lights – big city, maar na 2 weken midden in de natuur zal het weer even aanpassen zijn aan de stad. Electriciteit! Email! Restaurants! Barretjes! Nog een laatste gezamelijke maaltijd en dan zit deze prachtige tocht er op.

Dag 18, Mzuzu – Lilongwe. Jullie gaan met een luxe snelbus, de gidsen en fietsen gaan met de truck naar Lilongwe. We arriveren daar op z’n laatst voor het vallen van de avond.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi! I don´t understand dutch, so I am not sure what´s going on, but we have just returned from a great cycling experience in Malawi and I used parts of your designed route (thanks!!). Just thought it would be of your interest that there is no cyclable road from Nkhata Bay to Chiweta through Rwarwe, even if it appears in some maps. Enjoy :)

Unknown zei

Zijn er in 2020 ook georganiseerde tochten?