Hier vind je informatie over de aanmeldingsprocedure, wat wel en niet is inbegrepen in de reissom, vluchten, transport van en naar het vliegveld, waar we elkaar ontmoeten, extensie-opties, kleding, medische zaken en fietsonderdelen. Heb je na het lezen van onderstaande informatie en overige tekst op de site nog vragen, stuur dan even een emailtje naar cyclingmalawi@gmail.com met je telefoonnummer. Eveline of Liesbeth neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Of meld je via het zelfde adres aan voor de voorlichtingsmiddag op 29 maart in Utrecht.
Aanmelding
Heb je besloten mee te gaan, laat dit ons dan weten op cyclingmalawi@gmail.com. Na overmaken van de helft van de reissom is je reservering definitief. Het totale bedrag moet uiterlijk 8 weken (56 dagen) voor aanvang van de reis zijn overgemaakt. Bij minder dan 5 betalende deelnemers gaat de reis niet door en wordt je betaalde reissom teruggestort. We zullen je vragen om voor boeking een formulier met boekingsvoorwaarden te ondertekenen.
Wat is inbegrepen in de prijs?
- alle overnachtingen vanaf dag 1 t/m dag 17 (Zuidroute) of t/m dag 18 (Noordroute) op basis van gedeelde kamers. Meestal zijn dit tweepersoonskamers, soms meerpersoons. Op sommige, maar niet alle, plekken is het mogelijk een eenpersoonskamer te boeken; informeer bij ons naar de meerprijs.
- bijna alle maaltijden (zie onder ‘Wat is niet inbegrepen’).
- de volgende drankjes: water, thee, koffie en vruchtsirooplimonade bij het ontbijt en lunch en 1 niet-alcoholisch drankje bij het diner.
- 1 Auto-, 1 nacht- en 1 bootsafari + 1 wandel- OF 1 kanosafari in Liwonde National Park (Zuidroute), 1 wandelsafari in Vwaza Marsh National Park (Noordroute), parktoegang, Malawiaanse MTB gids in de Viphya mountains (Noordroute, 4 dagen), bustransport vanaf Lilongwe naar de start van de routes en retour terug naar Lilongwe. De fietsen worden op deze stukken door ons zelf met een truck vervoerd.
- meefietsende Nederlandse gids(en)
- een volgauto (Noordroute). Ben je ziek, zwak of misselijk, dan is het mogelijk een deel van de route in de auto te doen. Maar niet voor iedereen tegelijkertijd natuurlijk. Ben je ziek, zwak of misselijk op de Zuidroute en kun je niet fietsen, dan kunnen we alternatief (openbaar) vervoer regelen. De kosten zijn in dat geval voor je eigen rekening.
Wat is niet inbegrepen in de prijs?
- de vlucht.
- vervoer van jezelf en je fiets van en naar het vliegveld in Lilongwe.
- reisverzekering. Een werelddekking voor ziektekosten is verplicht. Een reisbagage verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden.
- vaccinaties en overige preventieve maatregelen.
- 1 ontbijt, 2 lunches en 2 diners (Zuidroute) of 1 ontbijt, 1 lunch en 3 diners (Noordroute). Deze maaltijden zijn op eigen gelegenheid en daarom ook eigen kosten omdat het soms ook wel lekker is even iets apart van de grote groep te doen.
- overige drankjes (zie onder ‘Wat is inbegrepen’)
- overige activiteiten zoals bijv. kanoën, duiken of snorkelen aan het meer.
- extra vervoerskosten gerelateerd aan eventuele calamiteiten.
- het hotel voor de nacht voorafgaand aan dag 1 van de tocht. We boeken geen gezamelijk hotel omdat verschillende mensen van verschillende plekken komen voorafgaand aan de start van de tour. Omdat we vertrekken vanaf Mabuya Camp, is het handig om daar de nacht van te voren vast te slapen. Reservering kan via hen (info@mabuyacamp.com of bookings@mabuyacamp.com) of via ons. We kunnen je ook helpen een ander hotel te vinden.
Vluchten en transport vanaf vliegveld
Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van je vlucht naar Lilongwe, boek op tijd!! Maar we hebben wel vast wat uitzoekwerk gedaan, hier komt ie:
- Ethiopian Airwyas heeft de gunstigste voorwaarden: een retourticket vanaf Brussel via Addis Abeba kost zo’n 850 Euro, met een bagagevrijdom van 47 kilo. Daarbinnen mag de fiets gratis mee, mits goed verpakt in een doos of fietskoffer. Er zijn ook vluchten vanaf Amsterdam via Frankfurt en Addis Abeba, maar die zijn wel duurder. Contact: 020– 6429190.
- Een ticket met KLM / Kenya Airways via Nairobi kost rond de 1350 Euro, met bagagevrijdom van 2 x 23 kg. Helaas rekenen ze een fiets altijd als overbagage en dat kost volgens de nieuwste regels op 150 Euro extra per fiets, enkele reis. Contact: 020 – 4747747.
- South African Airways via Frankfurt en Johannesburg kost rond de 1060 Euro. Fiets mag mee binnen bagagevrijdom van 20 kilo, daarbuiten kost het 68 Euro per enkele reis. Ze garanderen niet dat fiets op dezelfde vlucht meekomt; is er geen plaats, dan komt ie op de volgende vlucht. Contact: 020 – 6551177.
Zorg dat je uiterlijk de dag voordat de tour van start gaat in Lilongwe aankomt. Het vliegveld ligt 24 km ten noorden van de stad. Er zijn verschillende opties om naar Lilongwe te komen:
- op de fiets.
- met een taxi. Taxi’s kosten ongeveer 30 US$ per auto. Fietsen kunnen met een beetje vriendelijk onderhandelen mee op het dak of in de kofferbak
- met een vooraf geregelde transfer. Hiervoor verwijzen we je graag naar Ulendo safaris: shanie@ulendo.net (engelstalig). We kunnen je ook helpen met het regelen van een transfer.
Waar ontmoet ik de andere reizigers?
We ontmoeten elkaar op de dag van vertrek met onze fietsen voor een ontbijt om 8 uur ‘s ochtends bij Mabuya Camp in Lilongwe, zie http://www.mabuyacamp.com/. We vertrekken per busje en truck naar Dedza (Zuidroute) of Luwawa (Noordroute), vanaf waar die middag de fietstocht zal vertrekken.
Extensiemogelijkheden
Wil je aan deze fietsvakantie nog een paar extra dagen plakken, dan kunnen we je de onderstaande opties aanraden. We organiseren deze niet zelf, maar kunnen je wel in contact brengen met betrouwbare reisorganisaties (indien nodig) die eea voor je kunnen regelen.
- Trekking over Mt Mulanje.
- Duikcursus in Lake Malawi. De goedkoopste plek in Afrika, met goede en veilige instructie.
- Extra verblijf aan het Malawi meer.
- Safari in South Luangwa National Park net over de grens in Zambia.
- Voor wie de Noordroute heeft gefietst: het Lake of Stars muziek festival 10-12 oktober in Chintheche aan Lake Malawi. Zie www.lakeofstars.co.uk
Kleding en overige persoonlijke uitrusting
Vanwege het warme klimaat heb je niet veel kleding nodig. Hieronder is ter indicatie een lijstje wat we zelf meenemen op deze tochten:
- 2 fietsbroeken
- 1 wijdere overbroek voor op de fiets
- 2 losse fietsshirts met korte mouwen
- 1 thermoshirt met lange mouwen
- fietshandschoentjes
- 2 paar sokken
- 2 x ondergoed
- 1 sport BH
- 1 set ‘burgerkleding’: katoenen lange broek of rok + shirt met korte mouwen
- 1 bikini
- 1 sarong, ook te gebruiken als badlaken. Je kunt ook na aankomst in Lilongwe een afrikaanse omslagdoek koopen, meteen een leuk souvenir
- 1 dunne fleece trui
- 1 dun regen/windjackje
- Sandalen of slippers
- Fietsschoenen (SPD/Look of stevige wandelschoenen voor als je gewone of downhill pedalen hebt)
- Sneldrogend handdoekje
- Petje of hoed met rand en/of hoofddoekje/buff
- Zonnebril
- Zonnebrand SPF 30+
- Lippenbalsem SPF 30+
- Tandpasta & tandenborstel
- Klein flesje shampoo
- Zeep
- Tampons
- Kam + haarelastiekjes
- Contactlenzen + vloeistof indien van toepassing
- Extra bril, indien van toepassing
- Bidons of waterzak
Alleen voor de Noordroute:
- comfortabel dagtour rugzakje
- tent
- matje
- dunne lakenzak
- slaapzak (met name op het Nyika plateau kan het kil zijn 's nachts)
- bord, mok, lepel, mes
Wij zorgen voor overige kookuitrusting
Medisch
Liesbeth en Eveline hebben beiden een Eerste Hulp cursus gevolgd. Wij zorgen voor een eerste hulp doos met handschoenen, spuiten, een hechtset en uitgebreid verbandmateriaal. Onderweg komen we meerdere malen langs apotheken dus we kunnen eventueel gebruikte materialen weer aanvullen. Mocht er een ernstiger gezondheidsprobleem ontstaan dan doen we natuurlijk ons uiterste best om je naar een goed ziekenhuis te vervoeren. De eventuele kosten voor vervoer zijn voor je eigen rekening.
We raden aan het volgende zelf mee te brengen, overleg eerst met je huisarts over eventuele allergien of interacties met andere medicijnen die je neemt:
- breed spectrum antibioticum tegen respiratoire infecties en huidinfecties, bijv. augmentin
- twee soorten antibiotica tegen reizigersdiarrhee, bijv. metronidazol of tinidazol en ciprofloxacine (werkt ook tegen urineweginfecties)
- malariaprofylaxe
- een pijnstiller, bijv paracetamol
- immodium. Let wel, dit is geen medicijn, het legt alleen tijdelijk de darmen stil zodat de diarrhee even stopt.
- oraal rehydratiezout (ORS), goed om te rehydreren na een lange hete dag, of in geval van een ziekte-episode.
- insectenwerend middel
- antiseptisch middel, bijv Dettol crème of Betadine drupjes.
- multivitaminen
- wat verband, pleisters en hechtstrips
Fietsonderdelen
Er zijn massa’s fietsenmakers in Malawi die een band kunnen plakken, maar verwacht geen fietszaken waar je fancy onderdelen kunt vinden. Zorg er daarom dat je fiets in goede staat van onderhoud is voor je aan deze tochten begint. Check de volgende onderdelen en vervang ze indien nodig:
- wielnaven, velgen en spaken
- trapas
- balhoofd
- versnellingskabels
- remkabels
- ketting
- cassette (het is aan te raden er gelijktijdig een nieuwe cassette en ketting op te zetten)
- geveerde voorvork, als die op je fiets zit
- banden
- als je hydraulische remmen hebt: de remolie
- voor de Zuidroute: je achterdrager
Neem de volgende onderdelen zelf mee:
- 2 binnenbanden
- 1 set remblokjes voor en achter, inclusief de bevestigingspinnetjes
- multitool en pedaalsleutel (kan gedeeld worden met meerder mensen als je bij elkaar in de buurt blijft en samen vliegt)
- bandenlichters
- plaksetje
- stukje duct tape
- een paar tie wraps
- dozijn ketting schakeltjes
- een paar spaken van de juiste lengtes voor je wiel
- 1 rem en 1 versnellingsbinnenkabel. Laat deze van te voren op de juiste lengte knippen.
- klein flesje ketting smeermiddel
- mini pompje
- lichtgewicht LED lampjes voor en achter
- heb je een aluminium fiets: een reserve derailleur ophanger
- onderdelen die bijzonder zijn voor jouw fiets (bijv. voor hydraulische remmen, balhoofd)
Het is handig om deze onderdelen altijd bij je te dragen, bijv in een zadeltasje. Uitzondering: 1 binnenband, kabels, remblokjes, derailleur ophanger, die kun je in je bagage stoppen. De spaken kun je aan je frame vastmaken met tie wraps.
Wij nemen daarnaast ook nog mee:
- reserve 9 speed ketting
- reserve 26 inch buitenband (Schwalbe Marathon Evolution XR)
- hypercracker / next best thing II
- potje vet
- spaaksleutel
- waterpomptang
Terug naar de beginpagina
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten