De Zuidroute



(klik op de kaart om te vergroten)

Route: Dedza - Lake Malawi - Liwonde NP - Zomba - Mulanje - Thyolo - Blantyre, ± 830 km, 5 rustdagen
Type: vooral asfalt, geen bagagevervoer, guesthouses/lodges
Periode: 31 augustus - 16 september 2008 = 17 dagen
Richtprijs: max 925 Euro (bij 5 deelnemers, wordt minder naarmate er meer deelnemers zijn)
Deelnemers: minimaal 5, maximaal 8, + Eveline als meefietsende gids

Deze tocht combineert de inspirerende landschappen van Malawi met bezoekjes aan cultuurhistorisch belangrijke plekken. Op 5 van de mooiste plekken hebben we een dag extra ingeruimd om te kanoen, zwemmen, wandelen, op safari te gaan, of gewoon: lekker uit te rusten en te genieten. Behalve in het safaripark is er echter op die dagen ook altijd de mogelijkheid een rondje in de buurt te fietsen. Dit is een tocht zonder volgauto, dus je moet zelf je bagage meenemen achterop je fiets. Omdat het grootste deel voert over asfalt en omdat er relatief weinig hoogteverschillen in zitten is hij desondanks een stuk minder zwaar dan de MTB tocht in het noorden van Malawi. Je moet wel over een goede conditie beschikken en er zin in hebben om op sommige dagen 6 uur op je fiets te zitten, maar je hoeft geen sportheld te zijn. We overnachten in eenvoudige maar goede lodges en guesthouses en een aantal keren in huizen op theeplantages, alwaar we ook ontbijten en dineren. De lunch nemen we mee, of we eten onderweg ergens in een restaurantje. Alhoewel deze route niet zo veel klimt en daalt zit er soms een steil stuk in. Daarom is een fiets met voldoende versnellingen vereist, bij gemiddelde fitheid moet je ten minste 1:1 kunnen draaien. Vering is comfortabel maar niet echt nodig. Zorg vooral dat je er lekker op rijdt! Om je baggage te vervoeren is een stevige achterdrager nodig met goede fietstassen. Kijk voor meer informatie onder het kopje 'praktische zaken'.

Van dag tot dag
Dag 1, Lilongwe - Dedza, ± 40 km. Ochtend: korte autorit naar Dedza, dat met 1600m het hoogstgelegen stadje van Malawi is. Middag: met de fiets verkennen we de Chongoni rotsschilderingen die sinds 2007 op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. We overnachten in rondavels bij de Dedza pottery, waar we ook kunnen rondkijken in de werkplaats.

Dag 2, Dedza - Mua Mission, ± 70 km. Op deze rit zien we duidelijk dat de Great Rift vallei bepalend is voor het landschap van Malawi. We duiken over een net vernieuwde asfaltweg het laagland in en slaan beneden aangekomen een onverharde weg in naar Mua Mission, de eerste katholieke missiepost van Malawi. Het heeft een indrukwekkend houtsnijwerk atelier en een van de beste musea van Centraal Afrika, met oa een verzameling maskers voor de Gule wa Mkulu, een rituele dans van een geheim genootschap die nog steeds gebruikt wordt door de Chewa stam. We overnachten in huisjes op het missie terrein.

Dag 3, Mua Mission – Cape Maclear, ± 100 km. We vervolgen onze route door het laagland naar Cape Maclear aan de kust van het Malawi meer. Lake Malawi National Park is ‘s werelds eerste zoetwater National Park en staat ook op de werelderfgoedlijst, vanwege de rijke diversiteit aan gekleurde cichliden (zoetwatervissen). De alomtegenwoordige visarenden zijn daar ook heel blij mee. We overnachten twee nachten in een guesthouse aan het strand.

Dag 4, Cape Maclear. Naar eigen believen in te richten: snorkelen, duiken, zwemmen, kanoen, of gewoon lekker niks. Voor deze dag hebben we geen gezamelijke maaltijden geregeld om je de gelegenheid te geven zelf de verschillende leuke plekken in Cape Maclear uit te proberen.

Dag 5, Cape Maclear – Mangochi, ± 90 km. Vandaag fietsen we langs de kust naar het zuiden over een vlakke asfaltweg, door een landschap van baobabs en palmbomen.

Dag 6, Mangochi – Liwonde National Park, ± 90 km. We verlaten het Malawi meer en rijden via het Malombe meer over wederom een vlakke weg naar Liwonde, waar we de brug over de Shire rivier nemen, de grootste rivier van het land, die leidt naar de Zambezi. Deze rivier is het thuis van honderden nijlpaarden en loopt door het Liwonde national park, het enige wildpark in Malawi waar je de ‘big five’ tegen het big lijf kunt lopen, i.e. de olifant, de neushoorn, de leeuw, de buffel en het luipaard. Het staat ook bekend als paradijs voor vogelaars. We overnachten daar in een bush lodge, gebouwd in de vroegere woning van de parkopzichter. s Avonds gaan we met de auto op nachtsafari.

Dag 7, Liwonde National Park. Wie wil kan vandaag een dagsafari doen met de jeep. Daarnaast kun je op een kano- of bootsafari om de nijlpaarden en krokodillen van wat dichterbij te bekijken.

Dag 8, Liwonde NP – Zomba, ± 70 km. Degenen zonder ochtendhumeur kunnen bij het krieken van de dag op wandelsafari. Verwacht geen groot wild, maar wel interessante sporen, leren over bomen etc en het unieke gevoel zo dicht bij de wildernis te zijn en de natuur te zien ontwaken voor weer een nieuwe cyclus. Na het ontbijt stappen we weer op het zadel om langzaam weer naar hoger gelegen land te klimmen. We overnachten in Zomba, de hoofdstad van Malawi ten tijde van het britse koloniale bewind.

Dag 9. Zomba plateau. Voor wie even genoeg heeft van fietsen is een bezoek aan het stadje Zomba een leuk alternatief, met name de grote kleurrijke markt en de koloniale gebouwen zijn een aanrader. Wie nog energie genoeg heeft laat de bagage achter in Zomba en fietst mee het Zomba plateau op en rond (± 40 km), een bergplateau van 1800 m hoog dat doorkruist wordt door riviertjes met watervallen en met aan alle kanten zo’n mooi uitzicht heeft dat de koloniale britten het ‘the best in the British Empire’ noemden. Maar die hadden misschien nog niet op Mulanje Mountain gestaan....
Wederom een avond ‘vrij’, het diner is naar eigen keuze.

Dag 10. Zomba – Phalombe, ± 70 km. Deze dag voert ons over een onverharde weg langs kleine dorpjes op de Phalombe vlakte naar Mulanje Mountain, die de komende dagen een beeldbepalend element van onze tocht zal zijn. Het 2000 m hoge plateau van 25 x 25 km is bezaaid met pieken, waarvan de hoogste (Sapitwa, 3002 m) betekent ‘ga er niet heen’. Sapitwa en andere plekken op Mt. Mulanje zijn geassocieerd met een sterk geloof in geesten en animistische heilige plaatsen. We overnachten aan de voet van de berg in chaletjes.

Dag 11. Phalombe – Lujeri thee plantage, ± 70 km. We verlaten Phalombe oostwaarts en fietsen over een onverharde weg door Fort Lister Gap, een nauwe pas tussen het hoofdplateau van Mulanje en de kleinere Mchese mountain, die volgens de Lomwe stam die aan deze kant van de berg woont eveneens bevolkt door geesten. Toen David Livingstone in de 19e eeuw het bestaan van het Malawi meer bevestigde voor het Westen, maakte hij de buitenwereld ook opmerkzaam op de slavenroute die vanuit het binnenland van Malawi via Fort Lister Gap naar de Swahili kust liep. We bezoeken de ruines van het Fort Lister dat gebouwd is om deze slavenkaravaans tegen te gaan. We overnachten in een theeplantershuis op het prachtige Lujeri estate.

Dag 12. Lujeri. Wederom een dag die in te vullen is naar eigen keuze: een fietstochtje over de theeplantage, een bezoek aan de theefabriek, luieren aan het zwembad of met eigen ogen de hoogste berg van Centraal Afrika wat dichterbij aanschouwen: het Mulanje plateau een stukje op en af. Als we een energiek groepje bijeen krijgen, staan we vroeg op en nemen we ons eten mee om te ontbijten op ‘breakfast rock’ halverwege de bergwand, uitkijkend over de theevelden en Mozambique.

Dag 13. Lujeri – Thyolo, ± 60 km. Vandaag vervolgen we onze circumnavigatie van Mt. Mulanje over een asfaltweg door de golvende theevelden die ons voert naar het volgende geweldige plantershuis, op Satemwa estates in Thyolo.

Dag 14. Thyolo – Thyolo escarpment, ± 45 km. Bij de Thyolo escarpment komt de East African Great Rift Valley (Grote Slenk) aan haar einde en begint het laagland van Mozambique en de Lower Shire regio in Malawi. Wij fietsen vandaag tot een huis op het randje van de escarpment, om daarna te genieten van het zwembad met het beste uitzicht ter wereld. Al hangend over de rand staren over de laagvlakte beneden en mijmeren over de afgelopen twee weken. Met een beetje geluk zie je zelfs de machtige Zambezi rivier liggen in de mistige verte.

Dag 15. Thyolo escarpment. Dagje rust? Of anders zonder bagage de haarspeldbochten van de escarment af zoeven (en er even nog niet aan denken dat je hem straks weer op mag) voor een bezoek aan de Kapichiri watervallen bij Majete National Park. Ooit een onoverkomenlijke blokkade in Livingstone’s tocht over de Shire rivier, nu ook een belangrijke bron van waterkracht voor het land. Met een paar extra fanta’s achter de kiezen beginnen we dan de klim de escarpment weer op. Net een alpencol, maar dan zonder de bevroren vingers. Totaal ± 110 km.

Dag 16. Thyolo escarpment – Blantyre, ± 15 km. Met een laatste uurtje eindigt deze fietstocht in de grootste stad van Malawi. Livingstone blijft in beeld, want Blantyre is genoemd naar zijn geboorteplaats in Schotland. Zoals alle stadjes in Malawi blijft het een overzichtelijke bedoening, maar Blantyre biedt genoeg vertier voor een leuke dag: straatmarkten, koffiebarretjes, souvenir stalletjes, een boekhandel met een goede selectie afrikaanse boeken, restaurantjes, een mooie kathedraal en zelfs een museum.

Dag 17. Transport naar Lilongwe. Jullie gaan met een snelbus, de gids en de fietsen gaan met de truck naar Lilongwe. We arriveren daar op z’n laatst voor het vallen van de avond.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ziet er prachtig uit!!
Ik zou graag meedoen, maar die 100 of 110 km schrikken me wat af. Ik heb nog maar pas ontdekt dat fietsen plezant is.
Ik hoop dat deze tocht later nog eens georganiseerd word,dan kom ik zeker naar de infoavond. Dit jaar was ik echt te laat op de hoogte.
Houden jullie de thuisblijvers ook op de hoogte via internet??

Alvast veel succes en plezier aan de deelnemers, ik denk aan jullie!!